Spijkerpand

2015 - present

  • work space
  • area:
    1400m2

    status:
    construction

    client:
    Spijkerpand BV

    advisor:
    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV
    Hiensch Engineering BV

    contractor:
    MVB Bouw BV

    team:
    Allard Meine Jansen
    Jurriën Boon
    Piet de Reuver
    Jalmar Taylor
    Nick Wenham
    David Pepper

    Amsterdam Noord / Netherlands

    In the up-and-coming area of Amsterdam North, Spijkerpand proposes a revised and contemporary way of working in the post-industrial neighbourhood. The new development has been designed to capture the industrial feel of the area, whilst the brick-clad facade acts as a link to the brick social housing found throughout the neighbouring area of Vogelbuurt.

    The building is a standalone object, with industrial glazing wrapping all four elevations and flooding the internal working environments with substantial levels of light from all sides. This is helped by the position of the structural core in the centre of the northern façade, thus focusing the orientation of the building to the south and maintaining uninterrupted views. This ensures that work areas are comfortable and positive.

    Protected parking is also situated on the north of the site, keeping the south open for seating in between the building and the street. Along with healthy workplaces, the design provides for a healthy building through provision of greenery on the roof terrace, and solar panels covering the roof itself. The overall intent is to create a healthy working environment in the north of Amsterdam, a quality not yet readily apparent in the developing neighbourhood.