Matchbox

2008 - 2009

  • work space
  • area:
    1022m2

    status:

    client:
    Pand Noord 3 BV

    advisor:
    Meijer & Co
    La Rotonda BV
    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV
    DGMR Raadgevende Ingenieurs BV
    Thermos Installatietechniek BV
    De Blaauw

    team:
    Allard Architecture

    Amsterdam Noord / Netherlands

    The Matchbox office complex, built specifically to accommodate companies working within the creative industry, houses 22 corporate units, a rooftop restaurant and semi-underground parking in the artistic hub of Amsterdam north. The rotated units, or modules, include full height windows that are framed with black borders like a strip of film negatives.

    In order to create a playful façade, each module is individually angled and stacked on top of each other. This allows each company to have their own respective space. A central atrium in the middle of the building serves as the circulation core, and also has a garden that allows companies to connect and interact. Thus, the atrium forms the spine of the building that promotes horizontal and vertical movement, network-building and ventilation.

    allard architecture • Matchbox • Section
    In the middle, the atrium, containing the circulation and acting as a source of light as well as a meeting space